4300 K vs. 6000 K: Kdy a jakou barvu světla zvolit?

4300 K vs. 6000 K: Kdy a jakou barvu světla zvolit?

Chystáte se na nákup nových LED auto žárovek? Pak jste se určitě setkali s tím, že u těchto výrobků jsou uvedeny různé parametry. Světelný tok, výkon, napájecí napětí či barevná teplota. A právě na tento pojem (tedy barevnou teplotu) 
se dnes zaměříme. Co nám říká a jakou barevnou teplotu u autožárovky zvolit?

Ve zkratce o barevné teplotě

Na začátek si pojďme tento pojem trochu představit. Barevná teplota (či teplota chromatičnosti) je stručně řečeno fyzikální veličinou, která se používá jako charakteristika světla se spektrem podobným tepelným zářičům. Jednotkou této veličiny je pak kelvin, který nese označení K. Barva světla pak může být různá – od 600 K (ta odpovídá červené diodě) až po 20 000 K (světlo sterilizační UV-C lampy).

Teplá nebo studená

Také u LED žárovek se můžeme setkat s různými barevnými teplotami. Jako příklad můžeme uvést žárovku o teplotě chromatičnosti 4300 K nebo 6000 K. Jaký je mezi nimi rozdíl?

 

 

Hodnota 4300 K představuje tzv. teplou bílou. Tato teplota je na škále o něco více vlevo, blíže ke žluté barvě.
V případě druhé varianty (tedy 6000 K) pak mluvíme o sněhově bílé. LED žárovky této barevné teploty pak mají lehce modrý nádech.

Barevná škála 4300 6000

Která varianta je lepší?

Nabízí se pak zásadní otázka – která z variant je lepší? Odpověď není tak jednoduchá. Jak se dočteme na webu Powerbulbs.com, žlutý odstín měla světa aut po celá desetiletí, časem však ztratily světlomety žluté barvy svou popularitu. Proč? Žluté světlo totiž sice zlepšuje viditelnost za mokra či mlhy, za jasných podmínek však byla viditelnost horší. Dnes proto využívá řada vozidel žlutý odstín pouze u mlhových světel. Ačkoli mají v současnosti autožárovky ke žluté barvě poměrně daleko, faktem zůstává, že LED autožárovku o chromatičnosti 4300 K bezpochyby oceníte (vzhledem k tomu, že je žluté barvě blíže) za hustého deště.

Naproti tomu žárovka s barevnou teplotou 6000 K je něčím, co vypadá u většiny aut opravdu velmi stylově.
Pokud tedy dáváme přednost stylu, žárovka o barevné teplotě 6000 K bude tím pravým.

porovnání, srovnání 4300K vs 6000K

Mějme však na paměti, že barevná teplota není tím jediným parametrem, kterého bychom si měli u autožárovek všímat. Podstatnou roli hraje například svítivost či životnost žárovky (a samozřejmě kvalita obecně). Naše světla například nehlásí chybová hlášení a neblikají, stejně tak neruší rádio. Prohlédněte si naši nabídku – najdete v ní jak žárovky s barevnou teplotou 4300 K, tak 6000 K.

Naše světla

Zobrazit vše

Máš nějaký náš produkt? Označ @autavestylu na Instagramu